Tősgyökeres hajdúsámsoni, kedvenc itala a szódavíz, szenvedélye a motorozás és a munkája. 1957.04.13.-án Debrecenben született. Édesapja Darabos János polgári alkalmazott volt a hadseregnél, édesanyja Tóth Eszter a háztartást vezette. Darabos János, az Aqua-Plastech Kft. ügyvezető tulajdonosa alkotó, kreatív, nyughatatlan ember, aki soha nem a jól kitaposott utat választotta, hanem maga vágta a „csapást”. Több mint 40 éves vállalkozói múlt áll mögötte, mert a szódagyáros – aki három és félezer négyzetméter alapterületű üzemet működtet, ahol ma már automata gépsoron gyártják Magyarország első BIO minősített ásványvizét – a katonaság után úgy döntött, hogy önállósítja magát.
Az érettségi után hivatalnokként kezdte az életét, a postán lett állandó helyettes, három megyében főpénztárosokat, postamestereket helyettesített. Öt-tíz kézbesítő dolgozott a keze alatt. Alighogy elvégezte a postatiszti iskolát, a fiatalember búcsút intett ennek a munkahelynek. Anyaggazdálkodó, anyagbeszerző lett a régi tanácsi építőipari vállalatnál, s közben újra tanult, logisztikai szakképesítést szerzett. Innen vitték el katonának. A seregben minden szabad idejében a mezőgazdasági szakkönyveket bújta, törte a fejét, mibe fogjon, ha leszerel. Előbb szamócát termelt vízfüggönyös fóliaházban, aztán belefogott a libatömésbe. A második csapat után már azon gondolkodott, hogy ezt géppel is lehetne végezni. Elkészítette élete első masináját, egy libatömő gépet, amit hamarosan gyártani is kezdett. Aztán jött a szóda, előbb csak a berendezést vette meg egy helybeli szikvízkészítőtől. Egyéni vállalkozóként 1982-ben kapta meg a gyártásra az iparengedélyt, s amikor 1985-ben a sógoráékkal közös ikerház felépült, már helyet sem kellett bérelni, saját pincéjükbe kerülhetett a műhely. Itt egy ostyasütő üzemet is működtetett, sajtos ropogóst sütöttek, fagylalttölcsért, téli fagylaltot készítettek. Ezután vásárolt egy teherautót. Hamarosan utazási irodáknak is dolgozni kezdett vele, bejárták Európát.
Megvolt benne a képesség, hogy felmérje a piac igényeit, így rövidesen olyan alkatrészeket kezdett gyártani – fűtésszereléshez, padlófűtéshez – amelyek hiánycikkek voltak. S megint újított: ő készítette el az első roppantós gyűrű elven működő szorítót, amivel a padlófűtés csövét lehetett csatlakoztatni. Vásárolt egy hatorsós automata gépet, ment folyamatosan a nehezen beszerezhető áruk gyártása. Közben ott volt a szóda, Debrecen legnagyobb cégeinek ballonos szódát, kisebb üzemekbe, kereskedő egységekbe flakonost szállítottak. A szódásüzem, pedig fejlődött, szódásgépeket is gyártottak. A szaturáló gép, ami összekeveri a vizet a széndioxiddal, szintén a saját konstrukciója volt. 1992-ben felépített egy új üzemet, ahol üdítőgyártó sor is működött, használt berendezéssel, orosz–ukrán piacra termeltek.
Később a szódavízgyártáshoz szükséges flakonok, rekeszek, gépek gyártásával, pedig úgy megerősödtek, hogy felépülhetett a jelenlegi üzem. Kidolgoztak egy jó technológiát és ezt franchise-rendszerben hasznosították, a flakonjainkat ipari mintával védték.
Gépeik egy része saját találmány és kivitelezés. A jó szóda titka a víz – az övéké 210 méter mélyről jön és 680 mg ásványi sót, tartalmaz –, és a jó technológia. Magyarországon 40 szódásüzem működött a sámsonihoz hasonlóan Franchise Rendszerben.
A 2004-es év az üzemben elvégzett fejlesztés mellett különösen sikeres volt azért is, mert áprilisban, Hajdúsámsonban 17 ország részvételével a szikvízgyártás 175. évfordulójáról megemlékezve nemzetközi szakmai találkozót tartottak, s elkészítették a világ legnagyobb szódásüvegét, amivel bekerültek a Guinness-rekordok könyvébe. Az 1 méter 21 centiméter magas, 38 centiméter átmérőjű üveget – amelybe 42 liter szóda fér – árverésre bocsátották, hogy az árát jótékony célra fordíthassák. Kétszázezerig ment fel a licit, végül az üveget 550 ezer forintért a Magyar Szikvízkészítők Országos Szövetsége vásárolta meg. Ebből az összegből kültéri játékokat adományoznak négy lakásotthonnak. Darabos János veterán motoros társaival a battonyai gyermekfalu lakóinak is örömet szerzett már, 54 biciklit ajándékoztak a gondozottaknak. A magyar szikvízgyártás 175. évfordulója arra is alkalmat teremtett, hogy a szövetség a világ minden táján felkutassa a szódásüzemeket Argentínától Brazíliáig, ahová régi magyarjaink vitték ki a gyártás titkát.
Azóta is töretlenül dolgozik és tervez. A Nanna víz/ital termékcsalád saját tervezésű, gyártású csomagolása egyedülálló. Európára védettek és a Hajdúsámsoni telephelyükön gyártják. Hagyományt teremtettek a szódavíznek, mint Hungarikumnak. Technológiát adtak még el a környező országokba, Németországba, Spanyolországba. Folyamatosan fejlesztették és tökéletesítették a szódavíz gyártásához szükséges eszközöket és technológiát.
Az egész élete innováció, létrehozott egy olyan elektromos vízkezelési technológiát, amivel saját telephelyükön a 11 000 éves, Magyarország első és egyetlen BIO minősített természetes ásványvizét kezeli. A kezelés következtében olyan fizikai változások és életminőséget pozitívan befolyásoló eredmények születtek, amire eddig még nem volt példa. Humánklinikai vizsgálat bizonyítja a lúgos víz reflux gyógyítására gyakorolt hatásáról.
A világot járva különböző ötletek jönnek az ott látottakból tapasztaltak hatására, ami a szemléletet módosítja, és ami alapján a későbbiekben dolgoznak. Amit ő csinál, az nem munka, hanem hobbi, küldetés. Nem akarja a világot megváltani, de ha gondolatokat tud ébreszteni, és ehhez kézzel fogható bizonyítékként oda tudják tenni a termékeiket, akkor már segítettek. Egyik szabadalma egy Házi Mofetta értágító zsák, érrendszeri megbetegedések kezelésére, gyógyítására, amely nemcsak Magyarországon, hanem Európában egyedül található. Ez orvostechnikai eszköz, amivel a beteg otthon tudja kezelni magát, és javítani tud az állapotán, megnövelheti járástávolságát. Nagyon pozitív tapasztalatai vannak a Házi Mofetta és a savas víz együttes alkalmazása kapcsán, fekélyes sebek gyógyításában. Ezzel párhuzamosan több csomagolásra, eszközre vannak beadott szabadalmai. Jelenleg két olyan fejlesztésen dolgozik, amivel ki lehet váltani a folyékony élelmek tartósítására használt tartósítószereket, a hőkezelést, például szörpöknél, sűrítményeknél, ez a folyékony élelmek elektromos mikrobiológiai kezelése. A másik egy műanyag, könnyen sterilizálható higiénikus raklap gyógyszergyáraknak, élelem gyártóknak.
2016-ban pedig Az Év Vállalkozója lett, Hajdú-Bihar Megyében.
2017 szeptemberébe a hajdúsámsoni telephelyükön, megszervezték az “I Kárpátmedencei Tudatos Táplákozási Fesztivál és Vásár”-t, (Lételem az ételem az italom) címmel.
Legfontosabb célja a jövőre, egészségesen megöregedni, a tudását olyan szinten átadni a gyerekeinek, unokáinak, hogy ez a váltás gördülékeny legyen. Mindenhez inkább hozzátenni szeret, mint elvenni belőle.
Az unokákkal eltöltött idő szépíti meg az életét, azok okoznak varázslatos pillanatokat számára.